Uw eerste prothese laten aanmeten

Een amputatie is een ingrijpende gebeurtenis in uw leven. Wij begeleiden al jarenlang cliënten gedurende dit traject. Dat doen wij niet alleen; hiervoor werken wij samen met revalidatieartsen, fysiotherapeuten en indien noodzakelijk orthopedisch schoenmakers.

Hoe gaat het aanmeten van de prothese in zijn werk?

De eerste keer zien wij u samen met de behandelend revalidatiearts. Dit kan in het verpleeghuis zijn, maar ook bij ons in Heiloo. Samen met de revalidatiearts bespreken wij met u de mogelijkheden, weke goed passen bij uw situatie.. Uw wensen worden besproken, er wordt gekeken naar uw fysieke mogelijkheden en naar uw situatie voor  de amputatie. Samen met u worden er doelen opgesteld en u krijgt uitleg over het  te doorlopen traject.

De eerste afspraken.

Wanneer de wond goed genezen is kan het prothesetraject starten. Veelal wordt hierbij een liner aangemeten; een siliconen/gelachtige kous welke om de stomp wordt gedragen. Dit wordt straks de koppeling tussen uw stomp en de prothese. Aan deze liner moet uw huid wennen. Daarom wordt de draagtijd opgebouwd. Dit duurt meestal 1-2 weken.

Na deze opbouwtijd gaan we maatnemen voor een prothesekoker. We maken een gipsafdruk  of scan van uw stomp om de liner heen. Hiermee gaan wij digitaal aan de slag. Naast het vervaardigen van de koker worden de protheseonderdelen besteld. Binnen een week leveren wij uw prothese.

De eerste prothese:
Ongeveer een week na aanmeting gaan we uw prothese met u passen. De prothese is nog niet definitief qua cosmetiek, maar volledig inzetbaar om te kunnen trainen met uw fysiotherapeut.

Training en aanpassingen

Het traject in de beginfase is veranderlijk. Uw stomp zal in de eerste maanden na de amputatie veranderen; de stomp wordt slanker en krijgt een andere vorm. Door deze reden zien wij u regelmatig terug om de prothese aan te passen aan uw veranderende stomp. Hiervoor maken wij zelfs een aantal keer een nieuwe koker voordat deze definitief is.

Daarnaast zullen wij de prothese regelmatig aanpassen  aan uw loopvaardigheid. De orthopedisch technoloog, bewegingstechnoloog analyseren uw bewegingen en stellen u veel vragen over hoe het bewegen aanvoelt. Hierop kunnen wij de prothese bijstellen. Dit noemen wij uitlijnen. Hierbij ontvangen wij ook feedback van uw fysiotherapeut. Gezamenlijk kunnen we u het beste ondersteunen.

Revalidatiearts.

Om de gestelde doelen te evalueren, het proces te bewaken en u zo goed mogelijk te ondersteunen zien wij u regelmatig teug icm de revalidatiearts. Op deze manier zorgen we ervoor dat al uw behandelaars gezamenlijk werken aan de doelen en mogelijkheden welke met u worden afgestemd.

Vervolgtraject:

Wanneer uw stomp stabiel is, en de uitlijning passend is, kunnen we de prothese, indien u dit wenst, cosmetisch afwerken. Hierbij kan er gekozen worden uit verschillende prints, kleuren en vormen.

Jaarlijkse controles:

Als prothesegebruiker bent u voor langere tijd gebonden aan Orthopedie-techniek Heiloo. Om zo goed mogelijke zorg te leveren roepen wij alle prothesegebruikers elk jaar op voor de jaarlijkse controle. Dus ook als u al een jarenlange prothesegebruiker bent, hebben wij een jaarlijkse controle. Op deze afspraak bespreken wij met u eventuele veranderingen, wensen en aanpassingen. Daarnaast doen wij een technische controle en vervangen onderdelen welke aan vervanging toe zijn.

 

 

Vragen over het aanmeten van een prothese?
Of u net geamputeerd bent, of al jarenlange prothesegebruiker, u bent van harte welkom bij Orthopedie-Techniek Heiloo.  Wij helpen u graag verder. Wilt u een afspraak maken met onze orthopedisch instrumentmaker om de prothese aan te meten? Bel ons dan even op 072 – 533 58 62, dan plannen wij een afspraak met u in.