Het verschil tussen een prothese en een orthese

Voor veel mensen is het niet duidelijk wat nou precies het verschil is tussen een prothese en een orthese. Om dit te verduidelijken hebben wij de betekenissen van beide begrippen onder elkaar gezet.

Prothese

Een prothese vervangt altijd een lichaamsdeel. Sommige mensen missen een lichaamsdeel vanaf de geboorte; een prothese kan dan helpen om de kwaliteit van leven te verbeteren. Andere mensen verliezen een lichaamsdeel door een ongeluk of amputatie. Ook voor deze groep kan een prothese een handig hulpmiddel zijn. Een prothese is eigenlijk altijd maatwerk. Ieder mens en lichaam is uniek en daarnaast zijn ook de wensen per persoon verschillend. Een sporter heeft een andere prothese nodig dan iemand die niet (regelmatig) sport.

Verschillende soorten prothesen

Gezien men verschillende lichaamsdelen kan missen, zijn er ook verschillende soorten prothesen beschikbaar. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een beenprothese of een armprothese.

Bovenbeenprothese

Een bovenbeenprothese bestaat uit een koker, een protheseknie en een prothesevoet. In de koker wordt het bestaande stuk bovenbeen gestabiliseerd. Deze prothese vervangt bijna het hele been. Deze prothese wordt volledig op maat gemaakt.

Onderbeenprothese

De onderbeenprothese is de meest voorkomende prothese. Dit komt omdat het onderbeen het lichaamsdeel is dat het meeste wordt geamputeerd. Wanneer een onderbeen mist, dan kan een onderbeenprothese dit lichaamsdeel vervangen. De prothese bestaat dan uit een koker die om de knie bevestigd wordt, en een prothesevoet. De onderbeenprothese wordt altijd op maat gemaakt.

Armprothese

Een armprothese vervangt (een deel van) de arm. Er zijn verschillende armprotheses: functionele en cosmetische protheses. Welke uw voorkeur heeft hangt af van uw levensstijl en wensen. Een combinatie tussen beide is soms ook mogelijk.

Orthese

Waar een prothese een missend lichaamsdeel vervangt, is een orthese bedoeld om een lichaamsdeel te ondersteunen, corrigeren of beschermen. Sommige ortheses zijn standaard, andere worden op maat gemaakt.

Verschillende soorten orthesen

Er zijn verschillende soorten orthesen, zoals:

Enkel-voetorthese

EVO’s omvatten het onderbeen, de enkel en de voet. Veelal nemen deze een functie van een spiergroep over welke om medische oorzaken minder goed functioneren. Ook kan een evo een corrigerende functie hebben bij bijvoorbeeld een anatomische deformiteit (misvorming) van de voet.

Knieorthese

Wanneer u kampt met knieproblemen kan een orthese verlichting geven. Daarnaast kan een orthese de stand van de knie corrigeren of stabiliseren. Een knieorthese wordt bijvoorbeeld toegepast bij artrose of gescheurde kniebanden.

Halsorthese

Een halsorthese wordt ook wel een nekorthese genoemd. Deze dient ter ondersteuning of correctie van de nek. Een nekorthese wordt toegepast om rust te geven (bijvoorbeeld na trauma), ondersteuning te bieden (bijvoorbeeld bij spierzwakte) of correctie (bij scheefgroei) van de hals.

Romporthese

Een romporthese is bedoeld om de romp, tussen schouders en heupen, te ondersteunen of te corrigeren. Een romporthese kan verlichting bieden bij rugklachten, rugafwijkingen, slijtage of andere beschadigingen van de rug.

Meer informatie?

Wilt u meer informatie over prothesen of orthesen? Of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact met ons op.